BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA (3-letnia)


Branżowa Szkoła I Stopnia

Nauka w Branżowej Szkole I Stopnia trwa 3 lata. W szkole prowadzone jest kształcenie ogólne i zawodowe. Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.

W każdym zawodzie została wyodrębniona jedna kwalifikacja stanowiąca zestaw oczekiwanych efektów kształcenia: wiedzy, umiejętności zawodowych oraz kompetencji personalnych i społecznych, pozwalających na samodzielne wykonywanie zadań zawodowych, która będzie potwierdzana w ramach egzaminów zewnętrznych. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu zawodowego absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie branżowe. W celu uzyskania tytułu technika w zawodach wpisanych do klasyfikacji zawodów szkolnictwa branżowego, absolwenci branżowej szkoły I stopnia będą mogli kontynuować naukę w dwuletniej branżowej szkole II stopnia. Będą to zawody kształcone na poziomie technika, które posiadają kwalifikację wspólną z zawodem nauczanym w branżowej szkole I stopnia. Ponadto absolwent branżowej szkoły II stopnia uzyska wykształcenie średnie branżowe i będzie mógł przystąpić do matury. Absolwenci branżowej szkoły I stopnia kształcący się w zawodach, którzy nie zdecydują się na naukę w branżowej szkole II stopnia, będą mogli podjąć pracę lub wybrać liceum ogólnokształcące dla dorosłych oraz zdecydować się na kwalifikacyjne kursy zawodowe.

Edukacja w Branżowej Szkole I Stopnia w Węgrowie realizowana jest w zawodzie: ślusarz, mechanik pojazdów samochodowych oraz w klasie wielobranżowej, integrującej uczniów różnych zawodów. Nauka w tych klasach odbywa się na dwóch płaszczyznach: ogólnej i zawodowej. Przygotowanie ogólne prowadzone jest przez kadrę pedagogiczną naszej szkoły. Uczniowie różnych zawodów wspólnie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnych, takich jak: język polski, matematyka, język obcy, podstawy przedsiębiorczości, geografia, chemia, biologia, fizyka oraz informatyka.

Kształcenie zawodowe teoretyczne odbywa się w szkole lub na turnusach dokształcania w formie kursów w ośrodkach kursowych. Kształcenie zawodowe praktyczne tzw. praktyczna nauka zawodu może odbywać się w Warsztatach Szkolnych lub u pracodawcy (uczeń ma status pracownika młodocianego).

Oferujemy:

  • naukę na jednej zmianie,
  • profesjonalną kadrę (nauczyciele są egzaminatorami OKE, czynnie uczestniczą w jej pracach, co umożliwia precyzyjne przygotowanie uczniów do egzaminów zawodowych),
  • wsparcie ze strony szkoły,
  • bogatą ofertę zajęć pozalekcyjnych,
  • naukę w szkole, która jest ośrodkiem kursowym i egzaminacyjnym,
  • naukę w placówce, gdzie można kontynuować kształcenie w BS  II stopnia,
  • Warsztaty Szkolne,
  • praktyki zagraniczne w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”.

ŚLUSARZ

  1. Uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w warsztatach szkolnych na następujących działach dydaktycznych:
    • obróbka ręczna
    • łączenie metali (spawalnia)
    • obróbka maszynowa metali
  2. Uczniowie odbywając zajęcia praktyczne na warsztatach szkolnych nabywają umiejętności:
    • wykonywanie elementów i części maszyn
    • naprawy maszyn i urządzeń.
    • regeneracja części
    • czytanie rysunku technicznego
    • posługiwanie się narzędziami ślusarskimi
    • obsługa maszyn do obróbki metali ( wiertarki, frezarki, tokarki z odczytem cyfrowym, maszyny do obróbki blach: gilotyna, krawędziarka i inne)
    • spawanie elektrodą otuloną, drutem spawalniczym w osłonie, metodą TIG
    • obsługa tokarek uniwersalnych, rewolwerowych oraz uniwersalnych z odczytem cyfrowym.
    • obsługa frezarek uniwersalnych, obrabiarek kół zębatych metodą obwiedniową, obsługa dłutownicy
    • rozwijanie umiejętności na symulatorze obrabiarki CNC , komputery do nauki rysunku technicznego (AUTOCAD)
  3. Uczeń po ukończeniu szkoły przygotowany jest do pracy na stanowisku:
    • pracownik produkcyjny w branży metalowej
    • pracownik w branży meblarskiej
    • pracownik w branży budowlanej
    • jako samodzielny przedsiębiorca w branży usługowej
    • konserwator w zakładach produkcyjnych i innych obiektach na rynku.

MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH

  1. Uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w warsztatach szkolnych na następujących działach dydaktycznych:
    • obróbka ręczna i maszynowa metali
    • łączenie metali (spawalnia)
    • naprawa, obsługa i diagnostyka pojazdów samochodowych
  2. Uczniowie odbywając zajęcia praktyczne na warsztatach szkolnych nabywają umiejętności:
    • czytanie rysunku technicznego
    • posługiwanie się narzędziami ślusarskimi i elektronarzędziami podczas prac naprawczych.
    • obsługa maszyn do obróbki metali (wiertarka, frezarka, tokarka z odczytem cyfrowym, gilotyna, krawędziarka i inne)
    • spawanie elektrodą otuloną, drutem spawalniczym w osłonie, spawanie metodą TIG
    • naprawa, obsługa i diagnostyka pojazdów samochodowych za pomocą nowoczesnych urządzeń warsztatowych (podnośnik dwukolumnowy, podnośniki nożycowe, urządzenia kontrolne: kontrola hamulców, analizatory spalin, dymomierze, ustawienie świateł, geometrii kół i inne)
    • obsługa ogumienia (z wykorzystaniem wyważarki, montażownicy opon)
    • wykorzystanie specjalistycznych przyrządów i kluczy.
  3. Uczeń po ukończeniu szkoły przygotowany jest do pracy na stanowisku:
    • w warsztatach naprawy, obsługi i diagnostyki pojazdów samochodowych
    • w warsztatach wymiany opon
    • pracownika branży motoryzacyjnej (magazyny lub hurtownie części motoryzacyjnych
    • kierowca pojazdów samochodowych
    • pracownik warsztatów demontażu pojazdów.

ELEKTRYK

  1. Uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w warsztatach szkolnych na następujących działach dydaktycznych:
    • obróbki ręcznej
    • dział elektryczny (układy sterowania: uruchamianie maszyn i urządzeń)
    • dział elektryczny ( naprawa i wykonanie instalacji elektrycznych)
  2. Uczniowie odbywając zajęcia praktyczne na warsztatach szkolnych nabywają umiejętności:
    • czytanie rysunku technicznego
    • posługiwanie się narzędziami ślusarskimi i elektronarzędziami przy uruchamianiu maszyn i urządzeń oraz przy naprawie i wykonaniu instalacji elektrycznych
    • posługiwanie się przyrządami pomiarowymi ( przyrządy analogowe i cyfrowe)
    • stanowiska dydaktyczne wyposażone są w nowoczesne części oraz podzespoły do uruchamiania, wykonania sterowania i instalacji elektrycznych
    • dodatkowo szkoła umożliwia nabycie uprawnień SEP do konserwacji i eksploatacji instalacji elektrycznych po zdaniu dodatkowego egzaminu
  3. Uczeń po ukończeniu szkoły przygotowany jest do pracy na stanowisku:
    • elektryk (układanie i naprawa instalacji elektrycznych)
    • pracownik branży elektrycznej lub jako samodzielny usługodawca)
    • konserwator w zakładach produkcyjnych i usługowych.

KUCHARZ

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Pobiera surowce i półprodukty do produkcji kulinarnych. Zabezpiecza przed zepsuciem surowce, półprodukty i gotowe wyroby. Wykonuje obróbkę wstępną produktów (ręczną, mechaniczną, termiczną). Wykonuje gastronomiczny rozbiór mięsa. Wykonuje różnymi technikami i metodami – zgodnie z normami surowcowymi – różne asortymenty potraw. Wykańcza, porcjuje, dekoruje i wydaje wyroby kulinarne. Sporządza potrawy dla różnych diet. Przygotowuje potrawy, napoje i desery podczas przyjęć okolicznościowych.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
    • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
  • nabywanie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy (szczególny nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne)

W TRAKCIE ZAJĘĆ PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Kucharz powinien charakteryzować się:

  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • zainteresowaniem sztuką kulinarną
  • dyscypliną
  • odpowiedzialnością
  • kreatywnością
  • spostrzegawczością i podzielnością uwagi
  • umiejętnością pracy w zespole
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych

Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać w dobrze wyposażonej pracowni technologicznej i stołówce szkolnej. Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy.

Istnieje również możliwość odbycia 2-tygodniowych praktyk we Włoszech lub Grecji.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA

Możesz pracować w kraju i za granicą w restauracjach, hotelach, na statkach, w firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, możesz np. otworzyć pizzerię, restaurację, firmę cateringową.


KLASA WIELOBRANŻOWA (WIELOZAWODOWA)

  1. Klasa wielozawodowa (wielobranżowa) integruje uczniów , którzy wybrali różne zawody według swoich zainteresowań i praktykę zawodową u pracodawców.
  2. Warunkiem bycia uczniem tej klasy jest podpisanie umowy z pracodawcą, który posiada kwalifikacje do kształcenia zawodowego uczniów.
  3. Uczeń, który podpisał umowę z pracodawcą o kształcenie w wybranym zawodzie ma status młodocianego pracownika.
  4. Szkoła kieruje takich uczniów na turnusy kursów dokształcających, które mogą odbywać się w szkole lub poza nią (zależne od zawodu).
  5. Kształcenie ogólne dla tych uczniów odbywa się w szkole.