Technicy agrobiznesu odbywający praktykę produkcyjno-przetwórczą między innymi w zakładzie pracy Frantoio Evo del Borgo zajmującym się produkcją oliwy, zostali zapoznani z funkcjonowaniem jednostki organizacyjnej, obowiązującym regulaminem, stanowiskiem pracy oraz przepisami BHP. Analizowali rolę przemysłu spożywczego w agrobiznesie. Nauczyli się produkcji, napełniania oraz butelkowania oliwy. Ponadto pracowali przy rewitalizacji terenów zielonych związanych z uprawą różnych roślin.
Fryzjerzy poznali zagadnienia dotyczące zakładu fryzjerskiego oraz urządzeń służących do modelowania włosów. Poznali analizę kształtu głowy pod kątem potencjalnych fryzur. Dokonywali oceny stanu głowy, dobieraniem metod i technik mycia oraz pielęgnacji włosów, wykonywali zabiegi mycia oraz nakładania odżywek.
Kucharze kontynuowali staż na kuchni, w ramach którego zapoznali się ze sprzętem oraz narzędziami obsługiwanymi na wybranym stanowisku. Przygotowywali składniki do posiłków, oraz zajmowali się ich pasteryzowaniem i suszeniem. Sprawdzali termin przydatności do spożycia poszczególnych produktów.
Po praktykach w godzinach popołudniowych odbyła się wycieczka do urokliwego miasteczka Chioggia położonego na południe od Wenecji, która jest nazywana „małą Wenecja” z Kościołem z XVIII w. z romańska dzwonnica kryjącą w sobie jeden z najstarszych zegarów na świecie, Chioggia słynie również z największego targu rybnego oraz pięknej piaszczystej plaży w lagunie weneckiej, gdzie uczniowie zaczerpnęli kąpieli w Adriatyku.
Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000055875, realizowany przez ZSP im. Jana Kochanowskiego w Węgrowie, finansowany ze środków Unii Europejskiej